SSC Science Model question papers (Paper-I)

March and April months popularly known for Public examinations either state-wide or Central wide. Many lakh students are going to appear for secondary or 10th class examinations this year 2014.These secondary examinations play a very major role in every student’s career. Students may do their Masters degree or PhD or more for their good career, but a very base step situated around 10th class. Basic aggregate marks from 10th class onwards are very considerable. So we are requesting our candidates to prepare very well for the board examinations which will be held in the last week of March month 2014 or else in April Month 2014.We are providing SSC Science model question paper – I here in detail.We shall also provide Paper-II in continuation of this Paper-I.We hope this may helpful for candidate’s board exam preparation.

model question paper

Maximum Marks for Paper I: 50 Marks

Time duration: 2 ½ Hrs

Paper I is again divided into Part A and Part B, in which Part A is for 35 Marks and Part B is for 15 Marks

Part – A

Time duration: 2 Hrs , Marks: 35

SECTION – I

NOTE: 5*2 = 10

i).Answer any FIVE questions choosing at least TWO from each section

ii).Each Question carries 2 Marks

GROUP-A

1. What are the positive and negative zero errors of a screw gauge and how are they determined?

2. What are the Applications of Radioisotopes in Medical field?

3. What are diamagnetic substances? Give two examples.

4. Draw the diagram of p-n-p and n-p-n transistors

GROUP – B

5. What is the shape of PCl5

6. 2.12 grams of Sodium Carbonate is present in the 250ml of its aqueous solution. Find its molarity.

7. How does the atomic radius and Ionization energy change In a period and a group?

8. What is the hydrogenation of oils? What are the uses of Hydrogenation of oils?

SECTION – II

NOTE: 4*1 = 4

i).Answer any FOUR of the following:

ii).Each question carries ONE mark

9. What is the value of Planck’s constant?

10. Draw the structure of Benzene.

11).What is annealing?

12).A ball is thrown with an initial velocity of 20m/s.Find the maximum height reached by the ball.

13).Draw the electromagnetic wave.

14).State Lenz’s law.

SECTION – III

NOTE: 4*4 = 16

i).Answer any FOUR questions choosing at least TWO from each group.

ii).Each question carries FOUR marks

GROUP – A

15. What are the basic postulates of Ewing’s molecular theory of magnetism?

16. Mention the differences between Newton’s theory and Wave theory of light.

17. Explain various different stages involved in Radio broadcasting with a neat diagram.

18. What is the principle of Nuclear reactor? How do we control the chain reaction in it?

GROUP – B

19. What is the Coordinate Covalent Bond? Explain with an example.

20. State and Explain Aufbau principle with an example.

21. Write the process of petroleum refining.

22. Mention the reactions of Alkaline earth metals with Water, Oxygen, Hydrogen and Chlorine.

SECTION – IV

NOTE: 1*5 = 5

i).Answer any ONE of the following questions.

ii).Each question carries FIVE marks

23. Draw the arrangement of magnetic lines of force when North Pole of magnet facing Geographic South.

24. Draw the chart showing the electrolytic extraction of Mg from MgCl2

Part – B

Time: 30 minutes, Marks: 15

NOTE:  

i).Answer all the questions

ii).Each question carries ½ marks

iii).Answers with over writing will not be corrected

I. Choose the correct answer and write the corresponding letter in the brackets provided.  

10* ½ = 5

1. Weight of 400g of stone is                                                                                                                        (  )

A).4.0 N                      B).3.9 N                     C).0.39 N                    D).0.4 N

2. Velocity of sound in air is                                                                                                                          (  )

A).V=√ (ρ/ γ ρ)            B). V=√ (ρP/ γ)            C). V=√ (γ P/ ρ)           D).V=√ (P/ ρ)

3. The rays used to take photographs in darkness                                                                              (  )

A).Infrared                  B).X – rays                  C).Microwaves                                    D). γ rays

4).The value of solid angle for a complete sphere is                                                                           (  )

A).2π                B).3π                C).4π                D).π

5).The charge carriers in a semiconductor                                                                                             (  )

A).Holes                      B).Electrons                C).Electrons and Holes                                   D).None

6).Among 3p, 4s, 3d and 4p the orbital having least energy is                                                       (  )

A).4s               B).3p               C).3d               D).4p

7).Solubility depends on                                                                                                                                  (  )

A).Nature of Solute                B).Nature of Solvent

C).Temperature                       D).All the above

8).The formula of lauric acid is                                                                                                                     (  )

A).C17H35COOH                      B). C17H33COOH

C). C11H23COOH                      D). C17H29COOH

9).The sweetest sugar is                                                                                                                                    (  )

A).Fructose                 B).Glucose                  C).Sucrose                   D).Cellulose

10).Example of a mixed fertilizer is                                                                                                             (  )

A).KCl                                    B).Mn                          C).Nitrophosk                         D).KNO3

II. Fill up the following blanks. Each question carries ½ marks,  10* ½ = 5

11).The distance between a node and its adjacent antinode is _______________

12).The wave length of a Ruby laser is _____________

13).The SI units of intensity of magnetic field are _____________

14).The device which converts mechanical energy into electrical energy is ____________

15).Mixing of audio or video waves with carrier waves is known as ______________

16).Valence electronic configuration of Copper (Z=29) is _____________

17).Shape of water molecule is ___________

18).The by-product in alcohol industry is _____________

19).Colour of Methyl orange indicator in acidic medium is ___________

20).COOR is known as _____________

III.Match the following. Each question carries ½ marks.  10*½ = 5

(i) Group – A                                Group – B

21. Angular velocity                  (  ) A).Pumping

22).Angular Displacement     (  ) B).Radian/Sec

23).Fictiuos force                      (  ) C).4n+3 series

24).Population inversion       (  ) D).4n+2 series

25).Actinium Series                  (  ) E).4n Series

                                                                 F).Centrifugal Force

                                                                 G).Radian

(ii) Group – A                          Group – B

26). Acetylene                         (  ) A).C6H14

27). Acetic Acid                      (  ) B).CH3OH

28).Glucose                              (  ) C).C6H12O6

29).Methyl Alcohol              (  ) D).C2H2

30).Hexane                              (  ) E).CH3COOH

Part – B Answers:

1).B                 2).C                 3).A                 4).C                 5).C                 6).B                 7).D

8).C                 9).A                 10).C

11). λ/4            12).6943 Å                 13).Ampere/Meter                  14).Dynamo

15).Modulation      16).4s13d10               17).V Shape                18).CO2

19).Red                       20).Ester                      21).B               22).G               23).F

24).A               25).C               26).D               27).E               28).C               29).B               30).A

About the Author
Hi Guys. I am Rahul Dhiman, the owner and Editor of this Blog. I am a Computer Science Engineer and a part time Blogger. My aim is to provide information about topics related to Jobs, Recruitment's, Results, Tech & Tips and much more. You can follow me on Twitter, Facebook and Google+.

Leave a Reply