SBI Clerk General Awareness 2012 Question Paper

SBI Clerk General Awareness 2012 Question Paper is provided below for candidates who are preparing for SBI Assistant Clerical Cadre recruitment 2014.SBI Clerk General Awareness 2012 Question paper is provided below along with General Awareness Answers. Out of 200 marks, General Awareness Section consists of 40M.From the following questions; students get an idea on this General Awareness Section. Interested and preparing candidates are requested to go through the SBI Clerk General Awareness 2012 Question paper.

General Awareness Section: 

1).Which of the following agencies/organizations has put economic sanctions on Syria

a).OPEC

b).NATO

c).World Bank

d).European Union

e).G-8

2).Who among the following was elected unanimously as the Secretary General of the UNO for the Second Term?

a).Nelson Mandela

b).Elien Johnson Sirleaf

c).Hilary R Clinton

d).Ban-Ki moon

e).Jacob Mathew

3).International Atomic Energy Agency (IAEA) has decided to begin New Round of Negotiations with which of the following nations as it is not satisfied with the previous rounds of discussions?

a).Iraq

b).India

c).Japan

d).Iran

e).Germany

4).As decided by UNESCO the “International Literacy Day” is observed on which of the following days every year?

a).8th September

b).18th March

c).28th March

d).18th September

e).None of these

5).As per decision taken by the European Union and IMF, which of the following countries will receive a fresh assistance of 100 billion Euro by the year 2014 ?

a).Italy

b).Greece

c).Portugal

d).Spain

e).Belgium

6).”Kovvada” a town in Andhra Pradesh was in news recently as __________

a).A Nuclear Plant is being developed there

b).Maruti has decided to build a small car plant there

c).RBI is going to establish a New Note Printing Press there

d).An earthquake hit the town in which lot of people died

e).It is the place selected for developing a new Space Research Centre

7).Which of the following is India’s new rating index developed by Ministry of Finance?

a).CECA

b).CRIS

c).SENSEX

d).TIEA

e).RTGS

SBI Clerk General Awareness

8).Very often we read terms “Perform, Achieve and Trade” (PAT) in newspapers/magazines these days.PAT is related to which of the following fields?

a).Energy Efficiency

b).Indira Awas Yojana

c).Mid Day Meal Scheme

d).Bharat Nirman

e).National Old Age Pension Scheme

9).Which of the following organizations/agencies has decided to establish a National Innovation Foundation (NIF) to encourage early stage innovations in India?

a).University Grants Commission

b).Confederation of Indian Industry (CII)

c).Department of Science & Technology, Government of India

d).Atomic Energy Commission (AEC)

e).Council for Industrial and Scientific Research (CSIR)

10).Which of the following countries is trying to get membership of European Union?

a).Myanmar

b).Brazil

c).Croatia

d).Italy

e).South Africa

11).The General Elections took place in which of the following countries in January 2012 in which Muslim-Brotherhood party won with crushing majority?

a).Lebanon

b).Libya

c).Syria

d).Egypt

e).Iran

12).Web based complaints redressal system “SCORES” is launched by which of the following organizations/agencies?

a).Ministry of Corporate Affairs

b).SEBI

c).RBI

d).State Bank of India

e).IBA

13).Which of the following countries has decided to free political prisoners and pardon them as a measure to adopt democratic reforms?

a).Myanmar

b).Bangladesh

c).Mali

d).Afghanistan

e).Sri Lanka

14).Which of the following books is written by Satish Gujral?

a).A General and His Army

b).A Bend in the River

c).A Secular Agenda

d).A Brush with Life

e).Best and the Brightest

15).Sri Jatin Das was awarded Padma Bhushan in January 2012,is a famous _________

a).Painter

b).Cine actor

c).Film Director

d).Sportsman

e).Social Worker

16).The Economy in which there is a mixture of Public Sector and Private sector both, is called _____

a).Closed Economy

b).Mixed Economy

c).Open Economy

d).Free Trade Economy

e).Public Economy

17).Asian Development Bank (ADB) has agreed to give a loan of US $ million to India to construct which of the following?

a).Roads in Naxal hit areas

b).Railway track in North Eastern states

c).Railway Phataks at unmanned crossings

d).Six bridges over river Kali which is known as “Sorrow of Bihar”

e).School buildings in villages of Odisha

18).Robert Rock of England recently won an International sports event held in Abu Dhabi. He is a well known _______

a).Golf Player

b).Badminton Player

c).Lawn Tennis Player

d).Table Tennis Player

e).Chess Player

19).Which of the following teams won the Ranji Trophy Final played in January 2012?

a).Tamil Nadu

b).Punjab

c).Maharashtra

d).Rajasthan

e).Haryana

20).As per new estimate what is per capita income in India? (Per annum)

a).Rs.30,000/-

b).Rs.40,000/-

c).More than Rs.50, 000/- but less than Rs.58, 000/-

d).Rs.60,000/-

e).More than Rs.75, 000/- but less than Rs.1 Lac

21).The Reserve Bank of India does NOT decide the ___________

a).Rate of Repo and Reverse Repo

b).Marginal Standing Facility Rates

c).Bank Rate

d).Rate of Dearness Allowance to Govt.Employees

e).Statutory Liquidity Ratio

22).What does the letter “P” denote in the term “PAN” as used in financial transactions?

a).Primary

b).Partial

c).Permanent

d).Provisional

e).Public

23).Daniel Ortega is the present President of ________

a).Norway

b).Nicaragua

c).Thailand

d).Belarus

e).None of these

24).Which of the following films was adjudged Best film at the 57th Film fare Award Function held in January 2012?

a).Dirty Picture

b).Rock Star

c).Stanley Ka Dabba

d).Don 2

e).Zindagi Na Milegi Dobara

25).Which of the following nations has said that it will block Strait of Hormuz if prevented from sale of oil and petroleum to other countries?

a).Iraq

b).Kuwait

c).Oman

d).Saudi Arabia

e).Iran

26).Thomas Cup is associated with the game of ________

a).Golf

b).Cricket

c).Badminton

d).Football

e).Lawn Tennis

27).MCX is the index of which of the following stock exchanges in India?

a).National Stock Exchange

b).Bombay Stock Exchange

c).Delhi Stock Exchange

d).Kolkata Stock Exchange

e).Multi Commodity Stock Exchange

28).Ma Ying-jeou is the present President of _______

a).Thailand

b).Hong Kong

c).Taiwan

d).Myanmar

e).Fiji

29).which of the following is the currency used in Brazil?

a).Dollar

b).Euro

c).Real

d).Pesso

e).Franc

30).Which of the following will be the venue of the World Athletic Championship to be organized in 2017?

a).Tokyo

b).Paris

c).New York

d).London

e).Mumbai

31).Which of the following terms is used in Botany?

a).Recession

b).Dumping

c).Barter System

d).Cartel

e).Biennial

32).”Nirmal Gram Puraskar” is an incentive to promote ________

a).Good attendance in Schools

b).Total Sanitation in Villages

c).Free and Compulsory Education

d).Awareness towards women Empowerment

e).All of these

33).Which of the following is NOT a Financial Institute/Agency?

a).IRDA

b).BCCI

c).FPSB

d).SEBI

e).CAG

34).Which of the following books is written by Chetan Bhagat?

a).A General and His Army

b).A Possible India

c).Bitter Sweet

d).China Passage

e).Revolution 2020

35).Which of the following is NOT a famous cricket ground/stadium for International Matches?

a).Eden Gardens

b).Green Park

c).Wankhede Stadium

d).Chepauk Stadium

e).Jantar Mantar Ground

36).Which of the following combinations of players and the games they play is NOT correct ?

a).V V S Laxman-Cricket

b).Saina Nehwal-Badminton

c).Sania Mirza-Golf

d).Abhinav Bindra-Shooting

e).Vishwanathan Anand-Chess

37).Which of the following awards is given for exemplary contribution in the area of science & technology?

a).Arjun award

b).Kalidas Samman

c).Dronacharya Award

d).Dada Saheb Phalke Award

e).Shanti Swarup Bhatngar Award

38).Which of the following terms is NOT used in banking/finance?

a).Public Debt

b).Plasma

c).Joint Venture

d).Net Demand & Time Liability

e).Treasury Bill

39).Who among the following was awarded Sahitya Akademi Award for the year 2011?

a).Anand Kumar

b).Srilal Shukla

c).Mrinal Pandey

d).Su.Venkatesan

e).Vasudevan Nair

40).Victoria Azarenka won Australian Open Women’s Single Tennis Tournament 2012 by defeating _____

a).Maria Sharapova

b).Vera Zvonareva

c).Svetlana Kuznetsova

d).Bethanie Mattek Sands

e).Sania Mirza

Answer Key:

1).d-European Union

2).d-Ban-Ki moon

3).d-Iran

4).a-8th September

5).b-Greece

6).a-A Nuclear plant is being developed there

7).b-CRIS

8).a-Energy Efficiency

9).c-Department of Science & Technology, Government of India

10).c-Croatia

11).d-Egypt

12).a-Ministry of Corporate Affairs

13).a-Myanmar

14).d-A Brush with Life

15).a-Painter

16).b-Mixed Economy

17).b-Railway track in North Eastern states

18).a-Golf Player

19).c-Maharashtra

20).c-More than Rs.50, 000/- but less than Rs.58, 000/-

21).d-Rate of Dearness Allowance to Govt.Employees

22).c-Permanent

23).b-Nicaragua

24).a-Dirty Picture

25).c-Oman

26).c-Badminton

27).e-Multi Commodity Stock Exchange

28).c-Taiwan

29).c-Real

30).d-London

31).d-Cartel

32).b-Total Sanitation in Villages

33).e-CAG

34).e-Revolution 2020

35).e-Jantar Mantar Ground

36).c-Sania Mirza-Golf

37).e-Shanti Swarup Bhatngar Award

38).b-Plasma

39).b-Srilal Shukla

40).a-Maria Sharapova

Leave a Reply